Bend Senior Center - Phase I

BLRB was hired by the Bend Parks and Recreation District to perform a complete feasibility study, full conceptual master plan and pre-design of the existing 14,000 SF facility to help determine its future needs for both short- and long-term usage options.  The project has extended its scope, and includes Phase I (remodel of the existing facility), and part of Phase II (design development for expansion).

The remodel phase of the existing senior center is to be more flexible and functional.  Pre-designs for a future expansion include a new 39,000 SF activity center, which includes a multi-purpose gym, warm water aquatics, locker room, fitness room, interior running track, community living room, south-facing outdoor patio, walking trail and multi-use courts.  Connectivity to adjacent park amenities was a top priority.

Phase I will be completed by August 2014.
BLRB was engaged in the remodel phase of the existing senior center to be more flexible and functional. Pre-designs for a future expansion include a new 39,000 SF activity center, which includes a multi-purpose gym, warm water aquatics, locker room, fitness room, interior running track, community living room, south-facing outdoor patio, walking trail and multi-use courts. Connectivity to adjacent park amenities was a top priority.

Genesee Hill Elementary School Replacement

Seattle Public Schools
Seattle, Washington

We are currently working with Seattle Public Schools and a 22-person school and community-based design advisory team on the replacement of Genesee Hill Elementary School.  Addressing the challenges of a significant elevation difference across the six-acre site, the new, 90,000 SF, two-story school will allow for better supervision and usage of playfields and outdoor space, provide a contemporary learning environment for 600 students and offer shared use amenities that invites the participation of West Seattle neighbors in the life of the school.  Completion scheduled for Fall 2014

The Gateway Project

Eastern Washington University
Cheney, Washington

BLRB has been engaged by the Eastern Washington University Foundation for master planning and the design for a renovation and expansion of EWU's Roos Field football stadium.  The 7-story Gateway Project creates an iconic campus entry that provides critical university functions including enhanced student services, improved campus culture, and revenue production to support scholarships.

The Gateway Project at Roos Field transforms the adjacent Washington Street to create a retail village of student-centered business that supports students, faculty and the West Plains community.  Football-related facilities include over 8,000 seats in a two-tiered grandstand, a 2,500-person grass berm seating area in the south endzone and a variety of premium seating options that include 1,100 club seats, loge boxes and 
executive and cabana-style donor suites. 

Currently in the design development phase, construction is slated to begin upon completion of the EWU  Foundation's capital campaign.

 

Washington Elementary School Historic Renovation and Addition

Tacoma School District
Tacoma, Washington

Washington Elementary School is a grand example of colonial revival architecture and is deserving of its place on municipal, state and national historic registers. Built in 1906, this school has served generations of Tacoma’s Proctor District families and has a special place in the hearts and lives of the residents of this established and close-knit neighborhood.

With its rich architectural legacy and position as a much-loved fixture in the Proctor neighborhood, Washington’s restoration will be both challenging and rewarding. Currently in the design development phase, the scope of this project will encompass the complete interior reorganization of the two-story school and basement, demolition of a historically insignificant addition, and integration of an architecturally
compatible addition.  Project goals include accommodation of ‘rainy day recess’ areas, additional classrooms, centralized common use areas and site improvements for parking, bus drop off and vehicular and pedestrian circulation.

Click the link below for a conceptual 3D view of the project:

http://www.youtube.com/watch?v=gzFMJZWDoa8

Renton Early Learning Center

Renton School District
Renton, Washington

Supported by the Renton School District’s 2006 capital construction bond, the Renton Early Learning Center will provide 67,800 square feet of space dedicated to early childhood education and multiple adult learning programs.  The building will be divided into two zones; one for public access and the other for early learning functions. The early learning zone will include 11 inclusive preschool classrooms; seven Head Start classrooms; and two ECEAP classrooms, multiple breakout spaces, staff offices, library and program support areas.  Two adult classrooms will support general education, parenting and other adult learning programs. 
Each classroom wing will feature a playground adjoining indoor/outdoor play courts facilitating group play and outdoor learning activities. A 4,000 square foot multipurpose room suited to host a variety of in-house and community events will be located adjacent to the community courtyard, adult classrooms, lobby and kitchen. Thoughtful implementation of extensive interior and exterior glazing throughout the facility will enhance safety and security while minimizing distractions in classroom areas.

Chinook Middle School

Bellevue School District
Bellevue, Washington

Student safety, collaboration, personalized learning and sustainability are some of the primary points of emphasis in the design for the new Chinook Middle School.  The replacement of Chinook offers a unique opportunity to the District to create a contemporary, forward-thinking middle school that embodies flexibility and sustainable design.  

As the outcome of a comprehensive, planning process with district staff, the planning committee, parents and community residents, a two-story building design that will feature two academic wings around a central courtyard was identified.   The transition from single story to two-story elements will be
accomplished within the large volume of the school’s central commons.  Access to the upper floor will be provided by a monumental stairway, elevator and walkway bridge connecting the academic wings.  The building configuration will maximize the shape of the site while preserving forested areas at the site perimeter.  When complete in 2014, this 143,000 square foot school provides a modern, technologically forward and inspirational environment for 1,200 Bellevue middle school students.