BLRB Architects

BLRB Architects, Tacoma Offices

project gallery

project information

Type:
Tenant Improvements
Size:
18,400 SF
Completion:
2009

project overview

For our own offices, the creation of an inspirational environment that embodies sustainable design and contemporary technology were driving forces. Space allocations included sufficient area to accommodate employee growth, as well as a reception lobby, five principal offices, conference rooms, a flexible classroom/meeting room, employee lounge and kitchen, and storage area. As a result of the parking floor immediately below, the office floor plate transitions six feet in the middle. The design for the space accentuates rather than minimizes the vertical divide with a monumental, gently sloping ramp that capitalizes on expansive, elevated views over the lower studio. The plan’s axis was shifted off the city grid to maximize views toward Mount Rainier and workstations were left low, capitalizing on views to the outside from interior spaces and fostering a collaborative, interactive office culture.

An entry gallery provides visitors and clients with an immediate introduction to current projects and clean, contemporary lines and a neutral color palette offset project displays. A bamboo ceiling and floor nestle gallery visitors between warm, wood planes while illuminating a sustainable material choice in application for visiting clients. Because it was important to offer a showcase of cutting-edge educational technology for educational clients, the largest of four conference rooms also functions as a working classroom and incorporates interactive white boards, projection systems and other presentation tools. The space can be separated via retractable glass walls into two discreet conference rooms or opened into a single space large enough to accommodate the full staff for meetings and presentations. The staff lounge and kitchen were located on the south end of the space and connect directly to the exterior roof terrace for employee access. The extensive use of glass throughout embodies the firm’s commitment to transparency, providing privacy where necessary without restricting daylight and sightlines.